Podologie

Blessurevrij hardlopen. Advies bij sportblessures.

1 juni 2018

Hardlopen is voor veel mensen een populaire bezigheid. Het is een gezonde manier om je levensstijl te verbeteren of je conditie op peil te houden. Tijdens het hardlopen kunnen heel wat blessures ontstaan. Bij elke voetlanding belast je als hardloper je voeten en benen met een kracht die vergelijkbaar is met 2 tot 3 keer zijn lichaamsgewicht. Zeker, als je een standsafwijking hebt aan je voet, kan een overbelasting ontstaan. Veel voorkomende blessures zijn daarom overbelasting van knieën, scheenbenen, achillespees of voetklachten.

Knieblessure
Knieën zijn blessuregevoelige gewrichten. De blessure is afhankelijk van de richting van verdraaiing en de kracht waarmee het gebeurt. De beschadiging zit vaak aan kniekapsel, kniebanden, meniscussen of kruisbanden. Hoe ernstig de blessure is, is afhankelijk van de richting van verdraaiing en kracht waarmee dat gebeurd.  Een ernstige beschadiging aan je knie veroorzaakt vaak een bloeding of vochtophoping. Je knie voelt dik en warm aan, doet pijn en beweegt niet goed.

Achillespeesblessure
Bij teveel rekspanning in de achillespees ontstaan er haarscheurtjes. Deze veroorzaken drukpijn en een licht zeurend gevoel. De pijn wordt met name bij het hielbeen gevoeld en tien centimeter daarboven. Als de hardloper geen rust neemt kan de pijn en de ontsteking toenemen. Een geleidelijke pijn kan dan ook overgaan in een constante pijn.

 Scheenbeenblessure of ook wel ‘Shin splint’
Een blessure aan het scheenbeen kan verschillende benamingen hebben: scheenbeenvliesontsteking, mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), shin splints, 'springschenen' of periostitis. Ook deze blessure ontstaat door overbelasting. De pijn uit zich aan de binnenkant van het onderbeen, net boven de enkel. Doordat het spierweefsel ook pijnlijk kan worden wordt de pijn vaak ook aan de voorzijde van het onderbeen gevoeld. Een risicofactor bij deze blessure kan de aanwezigheid van sportrelevante afwijkingen zijn, zoals een beenlengte verschil, (geringe) standsafwijking van de voeten (knikplatvoeten, holvoeten).

Advies en behandeling
Heb je last van bovenstaande blessures, dan is het verstandig contact met ons op te nemen. De podoloog, in samenwerking met een fysiotherapeut, kan onderzoeken of een standsafwijking van knie of voet aanwezig is. Ook kunnen zij advies geven met betrekking tot de juiste hardloopschoen. Bij Vreeken Voetzorg besteden ze middels een hardloopanalyse extra aandacht aan je voettype en aan je afwikkelpatroon.

In ons volgende blog vertellen we je meer over de juiste hardloopschoen.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−16:00


Route

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons