Podotherapie

Wat is hielspoor en hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?

30 oktober 2018

U heeft pijn bij opstaan, staan en lopen en dat met name onder de hiel. De meest voorkomende klacht aan de hiel is misschien wel hielspoor. Wat is hielspoor? En wat is het advies bij hielspoor? Ontdek het in deze blog!

Wat is hielspoor?
Hielspoor is een botwoekering van het hielbeen. Dit ontstaat door voortdurende druk en trek op het punt waar het voetzoolvlies zich inplant in het hielbeen. Op een echo van de voet wordt het gezien als een klein ‘spoor’ aan de onderkant van het hielbeen.

De oorzaken van hielspoor kunnen de volgende zijn:
1. Afwijkend looppatroon of voetstand, waarbij er extra druk komt te staan op het hielbot en de voetzoolpees.
2. Veel en langdurig staan.
3. Intensief sporten.
4. Overgewicht
5. Stijve of verkorte kuitspieren.

En hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?

 Steun- of therapiezolen bij hielspoor
Het laten aanmeten van steun- of therapiezolen is de belangrijkste eerste stap op weg naar de genezing van hielspoor. Steun- of therapiezolen zijn op maat gemaakte voetbedden aangemeten door een podoloog of podotherapeut. De zolen verminderen de druk op de hiel en hebben een corrigerende werking op de voetstand. Het voetgewelf wordt op de juiste manier ondersteund waardoor het bindweefsel kan genezen.  Daarnaast is het van belang oefeningen te doen zoals het rekken van de kuitspieren. Uw therapeut kan u de juiste oefeningen meegeven. Vermijd snel van start gaan ‘s morgens (zonder de spieren eerst op te warmen en op te rekken)

Schoenadvies bij hielspoor
Het dragen van de juiste schoen is zeker bij hielspoor van belang.  De schoen moet voldoende ondersteuning bieden aan de voet. De zool van de schoen moet voldoende demping met name onder de hiel bevatten en mag niet plat (o-lijn) zijn. Bij hielspoor wordt een kleine hak (verhoging) onder de schoen geadviseerd van 1 tot 3 centimeter. Hierdoor veranderd de hoek tussen onderbeen en voet waardoor er minder spanning op de achillespees en hiel ontstaat.  Merken die speciaal ontwikkeld zijn voor klachten zoals hielspoor zijn bijvoorbeeld de stretchwalker van Xsensible of de finnamic van Finn Comfort. De stretchwalker bevat veel demping met name onder de hiel. Daarnaast begeleid de schoen de voet ook in de afwikkeling waardoor vermindering van druk onder de voet ontstaat. De finnamic haalt de druk onder de hiel weg. Door de halfronde zool van de schoen wordt de voet ook begeleid in de afwikkeling.

Vermijd het lopen slappe teenslippers of bijvoorbeeld Crocs. Ook al lijken ze zacht en gemakkelijk. In feite geven ze weinig tot geen steun, zijn ze te plat en bieden geen demping. Vermijd ook het lopen op blote voeten of het lopen op een harde ondergrond. Hierdoor worden het hielbeen en de pezen direct weer overbelast! Dus ook niet in de zomer op het strand. Het is bekend dat juist na de zomerperiode meer mensen last van hielspoor hebben. Heeft u last van hielspoor? Bel ons gerust en maak vrijblijvend een afspraak.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−17.00


Route

Uw vraag

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons