Podologie

Wat is de 'normale' ontwikkeling van de kindervoet en wat zijn redenen om naar de kinderpodoloog te gaan?

16 november 2018

Loopt mijn kind wel goed? Veel ouders zijn bezorgd over voetproblemen bij hun kind. Van platvoeten, O-benen, X-benen tot het lopen op teentjes of een verkeerde stand van de tenen. Het kunnen allemaal serieuze problemen lijken. Ouders kunnen in de war gebracht worden door alle verschillende meningen van huisartsen, schoenverkopers en grootmoeders. Gelukkig groeien kinderen vaak over hun voetproblemen heen. Maar sommige afwijkingen moeten worden behandeld.  In deze blog willen we je wat vertellen over de ‘normale’ ontwikkeling van de kindervoet en wat redenen zijn om contact op te nemen met een kinderpodoloog.

De ontwikkeling van de kindervoet
De kindervoet is anders dan de voet van een volwassene. Bij een baby van 0-2 jaar is het vetpolster onder de voet dik waardoor het lijkt alsof het kind een platvoet heeft. De voetholte ontstaat pas in de loop der jaren. Vaak zie je dat een baby van ongeveer 1 jaar o-beentjes heeft. Rond 1.5 jaar gaan de beentjes wat rechter staan.
Een kind van 2-5 jaar kan vervolgens een X-stand van de beentjes ontwikkelen. Dit gaat vaak gepaard met een voet die naar binnen is geknikt of platvoetjes. Tot op een zekere hoogte is dit dus normaal. Naarmate het kind ouder wordt zullen de voeten en de benen uit zichzelf weer rechter gaan staan. Platvoeten ontwikkelen zich weer tot een normale voetboog en de X-stand van de benen zou na de leeftijd van 5/6 jaar af moeten nemen.

Wat zijn redenen om contact op te nemen met een kinderpodoloog?
Maakt u zich niet te ongerust als de stand van de voeten of benen van uw kind niet helemaal overeen komt met wat voor elke leeftijd als ‘normaal’ wordt beschouwd. Elk kind is anders en het blijven richtlijnen. Bij vragen of twijfels kunt u voor vrijblijvend advies bij onze kinderpodoloog terecht: bel 078-6930331.

Kinderpodotherapie/Kinderpodologie is de specialisatie op het gebied van kindervoeten. Wat zijn redenen om contact op te nemen met een kinderpodoloog?

 • Erfelijkheid: er zit een bepaald voetprobleem in de familie, laat uw kind op tijd (5/6 jaar) screenen door een kinderpodoloog;
 • Overmatig struikelen, sloffen of vallen;
 • Overmatig zwikken van de enkel;
 • Tenenlopen;
 • Hielklachten;
 • Afwijkende/kromme teenstand;
 • Ingegroeide nagel;
 • Knie-, heup-, of rugklachten;
 • Vermoeidheid in voeten en/of benen;
 • Overmatig naar binnen staan van de voeten;
 • Beenlengteverschil;
 • Blijvende pijnklachten.

Doordat jongen kinderen nog erg flexibel zijn is ook de voetstand van kinderen gemakkelijk te corrigeren. Onze kinderpodoloog zal na onderzoek indien nodig met een therapie starten. Bij vroegtijdige herkenning kunnen standsafwijkingen dus goed en eenvoudig kunnen worden behandeld en verbeterd, bijvoorbeeld met steunzolen voor kinderen.  Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat, gaat dit in sommige gevallen in samenwerking met (enkel-/voet-) fysiotherapeut. In de aanvullende verzekering worden deze therapieën geheel of gedeeltelijk vergoed.

Heeft u vragen?  Maak voor vrijblijvend advies een afspraak of bel ons op: 078-6930331.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−17.00


Route

Uw vraag

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons