Pedicure

Voetverzorgingstips voor mensen met diabetes

08 mei2019

Verzorging van voeten, huid en teennagels

 In Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen mensen met de diagnose diabetes, en wekelijks komen daar meer dan duizend mensen bij.  Naast alleen een verhoogd bloedsuikergehalte gaat diabetes vaak hand in hand met tal van andere problemen. Ruim een kwart van de mensen met diabetes krijgt te maken met voetklachten zoals huidproblemen, tintelingen, verminderd gevoel, standsafwijkingen of wondjes die moeilijk genezen. Het is daarom erg belangrijk om uw voeten goed te verzorgen en regelmatig te controleren.

In onze vorige blog hebben wij wat algemene voetverzorgingstips gegeven. Voor mensen met diabetes zijn er ook andere zaken van belang, hieronder staan ze genoemd:

Tip 1: Controleer uw voeten en schoenen dagelijks

Het is belangrijk om uw voeten en schoenen dagelijks te controleren. Kijk goed of uw voeten verkleuringen, wondjes, kloven of blaren vertonen. Kijk ook onder de voet. Doe dit met behulp van een spiegeltje, of vraag een ander het voor u na te kijken. Voel altijd even met uw hand in uw schoen voordat u deze aantrekt om te voelen of er niets in de schoen zit en of de schoen van binnen glad aanvoelt. Zo voorkomt u dat er wondjes aan uw voet ontstaan.

Tip 2: Draag geen strakke sokken of panty’s met naden

Te strakke panty’s en sokken kunnen uw huid namelijk beknellen en beschadigen. Ook belemmert dit uw bloedcirculatie. Naden in de panty’s en sokken kunnen zorgen voor drukplekken en kleine wondjes, het is dan ook belangrijk dat u dit vermijdt. Wij adviseren u sokken van het merk Sockwell te dragen. Deze zijn zacht, naadloos en wat ruimer. De sokken zijn verkrijgbaar in onze winkel.

Tip 3: Loop nooit op blote voeten

Lopen op blote voeten, zowel buiten als in huis, kan uw voeten ernstig beschadigen. De kans bestaat dat u uw voeten verwondt. We raden u aan om dan bijvoorbeeld slippers te dragen. Zo worden uw voeten ten alle tijden beschermd en ondersteund.

Tip 4: Loop niet te lang achter elkaar

Bij het lopen worden uw voeten belast, en dit kan er op den duur voor zorgen dat u te maken krijgt met huidbeschadigingen of wondjes. Zorg voor voldoende beweging, maar vermijd het lopen van lange afstanden. Onze podotherapeut en schoenadviseurs geven u graag advies over een goede wandelschoen.

Tip 5: Neem geen voetenbaden

Het water maakt de huid van uw voeten namelijk week, waardoor eventuele wondjes moeilijker genezen. Daarnaast wordt in veel producten zout gebruikt. Dit droogt uw huid uit, en vergroot de kans op kloven en wondjes. Wanneer uw voeten minder gevoel hebben bestaat daarnaast het risico van verbrandingsblaren.
Wanneer u toch een voetenbad wilt nemen, controleer de temperatuur dan met uw ellenboog. Neem een voetenbad nooit langer dan vier minuten per dag, en spoel goed na met zuiver water.

Tip 6: Controleer uw steunzolen op verkleuringen

Onze podotherapeut adviseert u om uw steunzolen regelmatig na te kijken voor verkleuringen. Verkleuringen aan de zool geven namelijk precies de drukpunten weer, en waar mogelijk kunnen deze punten dan ontlast worden. Dit voorkomt vervolgens beschadigingen aan de huid.  

Tip 7: Laat uw voeten jaarlijks screenen door een podotherapeut

Een van de belangrijkste manieren om uw voeten te controleren op veranderingen en een ulcus te voorkomen is de periodieke screening. Dit moet, afhankelijk van uw Simm’s classificatie, tenminste jaarlijks gebeuren. De praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige mag dit doen, maar ook onze podotherapeut is hiervoor opgeleid. Tijdens deze screening wordt gecontroleerd of u gevoelsverlies heeft, of er drukplekken te zien zijn en of de bloedvaten zijn aangetast. Ook worden de voeten dan helemaal nagekeken.

 Schoenen voor mensen met diabetes

Goede schoenen zijn voor diabetespatiënten ontzettend belangrijk, ze beschermen uw kwetsbare voeten namelijk. Het is ontzettend belangrijk dat u uw voeten iedere keer dat u schoenen koopt zorgvuldig laat opmeten. Drukpunten ontstaan vaak wanneer de schoenen niet de juiste lengte- en breedtemaat hebben. Ook is het belangrijk dat de schoenen geen stiksels hebben. Zaken als de dikte en stabiliteit van de zool en voldoende demping zullen uw loopcomfort verhogen.

Het team van Vreeken Voetverzorging bestaat uit onder andere een podotherapeut, medisch pedicure en verschillende gediplomeerde schoenadviseurs. Wij staan graag voor u klaar op de verschillende gebieden om uw voeten de beste zorg te bieden. We denken graag met u mee over passende oplossingen, zodat u weer met plezier kunt lopen.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−17.00


Route

Uw vraag

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons