Schoenen

Een verstijfde grote teen

01 juli 2017

Wat is het en wat zijn de oorzaken?

Hallux betektent letterlijk grote teen. Een hallux limitus is letterlijk een beperkte grote teen. De mate van bewegelijkheid wordt uitgedrukt in twee termen: hallux limitus en hallux rigidus.  Een ‘jubelteen’ is kenmerkend, hierbij staat het laatste kootje van de grote teen omhoog. Dit gebeurt ter compensatie van de beperkte bewegelijkheid in de grote teen. Daarnaast is eeltvorming aan de zijkant en onderkant van de grote teen zelf een typerend kenmerk,

De functie van de grote teen is belangrijk bij de afwikkeling van de voet. De grote teen, met name het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje, vangt de grootste druk op bij de afwikkeling van de voet. De klachten van een verstijving van de grote teen zijn voornamelijk pijn bij het lopen en tijden het afwikkelen van de voet. Een eerste oorzaak van een hallux limitus en hallux rigidus kan slijtage (atrose) zijn. Bij ernstige slijtage  is er soms bij rust en nachts  ook sprake van pijnscheuten  in de grote teen. Andere oorzaken kunnen zijn : reumatische aandoeningen, doorgezakte voet of standsafwijking van de grote teen (hallux Valgus), Overbelasting van de grote teen denk aan hardlopen ,op hoge hakken lopen, erfelijke aanleg, ongeval of sportblessure. 

De mogelijkheden van behandeling

De behandeling van de register podoloog zal erop gericht zijn de grote teen te ontlasten door middel van een therapiezool. De druk tussen de grote teen en de middenvoetsbeentjes kan daarmee aanzienlijk verminderd worden. Daarnaast is het van belang een schoen te kiezen met een uitneembaar voetbed en met een stijve zool. Door de stijve zool krijgt men hulp bij de afwikkeling waardoor men de teen minder hoeft te buigen. Wat verder erg belangrijk is is dat de schoen voldoende ruimte biedt op de voorvoet en dat er geen naden of stiksels drukken op de bovenzijde van het gewricht. Mocht de stijve zool te weinig afwikkeling bieden kan er ook een stijvere zool met afwikkeling onder de schoen gemaakt worden. Deze zorgt ervoor dat het afwikkelmoment van de voet verder naar achteren wordt gebracht en op die manier de grote teen ontlast wordt. Wilt u meer weten over onze behandeling of maak dan voor vrijblijvend advies een afspraak bij onze podoloog.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−17.00


Route

Uw vraag

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons