Pedicure

Voetverzorgingstips

24 april 2019

Algemene voetverzorgingstips

Verzorging van voeten, huid en teennagels

 Heeft u weleens last van pijnlijke voeten, ingegroeide teennagels of eelt? U bent helaas slechts één van de velen. Ieder jaar krijgt ongeveer één op de vijf mensen last van voetklachten. Die klachten kunnen variëren van pijnlijke voeten tot een ingegroeide teennagel, en van eelt tot hielspoor. Dat er zoveel mis kan gaan, betekent dat uw voeten uw aandacht goed kunnen gebruiken. En dat is ook logisch: ze dragen u uw leven lang.

Maar waar doet u goed aan? Voetverzorging is een veelbesproken onderwerp, en de tips en ideeën lopen soms ver uiteen. Zeer regelmatig krijgen we in de praktijk te horen dat men ergens op internet gelezen heeft dat je teennagels het beste rond kunt knippen. Zij  komen vervolgens met ingegroeide teennagels naar ons toe. Je kunt teennagels beter recht afknippen zodat ze niet ingroeien. Om u te helpen dit te voorkomen, staan hieronder wat voetverzorgingstips voor u op een rijtje:

Tip 1: Was uw voeten met lauw water en droog ze goed af
U kunt uw voeten het beste regelmatig wassen met lauw water. Gebruik daarbij een milde, ongeparfumeerde zeep zodat de natuurlijke beschermlaag van uw huid niet wordt aangetast. Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg, en droog uw voeten goed af. Met name tussen de tenen is dit belangrijk, zodat er geen schimmelvorming ontstaat. 

Tip 2: Gebruik verzorgende crème
U mag uw voeten regelmatig inwrijven met een huidvriendelijke crème. Dit voorkomt dat de huid niet uitdroogt of dat er kloofjes ontstaan. Wij raden de crèmes van Laufwunder aan, en dan met name ‘voetbalsem verfrissend met kruidenextracten’ en ‘voetbalsem huidverzorgend met kamille-extracten. Beide crèmes zijn verkrijgbaar in onze winkel.

Tip 3: Knip de teennagels recht af
Het is belangrijk om de teennagels recht af te knippen. Ook de hoekjes hoeven niet rond geknipt te worden. Op deze manier voorkomt u dat uw teennagels ingroeien.

Tip 4 : Knip de teennagels niet te kort
Daarnaast is het belangrijk dat u uw nagels niet te kort knipt. Het is anders mogelijk dat het bovenste, zachte gedeelte van uw teen over de nagel heen groeit. U kunt uw nagels het beste knippen na een voetenbadje, zodat de nagels wat zachter en gemakkelijker te knippen zijn.

Voetverzorgingstips

Tip 5: Tegengaan van eeltvorming en kloven
Heeft u veel last van eeltvorming? Er zijn een aantal tips om dit tegen te gaan. Het is goed om eelt regelmatig te laten verwijderen door een pedicure. Daarnaast kunt u uw voeten regelmatig insmeren met een vette crème, dit mag dagelijks. Dit voorkomt kloven in de huid. Wij adviseren in de pedicurepraktijk Schrundena of hydrobalm van Laufwunder. Deze laatste zalf is iets vetter en bevat ureum om het vochtgehalte van de huid op peil te houden.   Daarnaast is het heel belangrijk dat u goede schoenen draagt, en in de juiste maat. Eelt ontstaat namelijk door plaatselijke wrijving of druk. In onze schoenwinkel wordt er niet alleen gelet op de lengtemaat, maar ook op de breedtemaat van uw voet.

De bovenstaande  tips zijn het zeker waard om op te volgen, maar er zijn ook een aantal dingen te noemen die u beter niet kunt doen. U vindt ze hieronder.

Tip 7: Geen voetenbad langer dan 5 minuten bij wondjes
Door een voetenbadje wordt uw huid zacht en week. Ook de huid rondom de wond wordt hierdoor kwetsbaar, en dit belemmert het natuurlijke genezingsproces. U mag wanneer u wondjes op de voet heeft dus geen voetenbad langer dan 5 minuten nemen.

Tip 8: Snijd of knip niet zelf aan eelt of likdoorns
Snijden of knippen aan eelt of likdoorns kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van verkeerd gereedschap is de kans op verwondingen groot. Wanneer u veel last heeft van eelt mag u dit wel voorzichtig wegvijlen, maar een bezoek aan de pedicure is wel aan te raden.

Heeft u last van eelt, likdoorns of ingroeiende nagels? Vreeken Voetverzorging heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het verzorgen van voeten.  We zijn als medisch pedicure gespecialiseerd in meerdere gebieden, waaronder de diabetische en reumatische voet, maar ook de voeten van mensen die chemokuren hebben gehad. (Oncologische voet) Onze pedicures helpen u graag! Geen last van voetklachten, maar wilt u zich eens fijn laten verwennen? Ook dan bent u van harte welkom bij Vreeken. Heeft u diabetes? Later deze maand ontvangt u een blog met voetverzorgingstips die voor u van toepassing zijn.

Contactgegevens

Vreeken Voetzorg B.V.
Plantageweg 45
2951GN Alblasserdam
Kvk: 81365489
Ma t/m vr 8.30−17.00 • Za 10.00−17.00


Route

Uw vraag

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief
en blijf up-to-date.

Aanmelden     

© Vreeken Voetzorg B.V.

Ontwerp & realisatie MM

Whatsapp ons